Chelsea Club Bucuresti deschide incepand de astazi, o noua grupa de copii –  in cadrul sectiei de karate traditional pentru pitici cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani, in fiecare zi de marti si joi intre 17.00-18.00 si sambata dimineata intre orele 9.00-10.00.

Acesti copii, vor fi coordonati in sesiunea de initiere, de catre instructorii Elena Gasca Vasiloiu 1 dan si Pintilie Alexandru Claudiu 1 dan.

Antrenamentele vor avea loc la sala de sport a Scolii Generale nr 79 situata in zona Unirii pe strada Cuza Voda 51 in aceeasi incinta cu Colegiul Ion Creanga.

Clubul nostru este interesat de promovarea educatiei prin sport, in acest sens, facand eforturi pentru a dota coresponzator si dezvolta baza materiala de pregatire, punand la dispozitie 3 suprafete de tatami, saci, perne, oglinzi si alte materiale didactice necesare unei bune desfasurari a activitatii.

In 2010 clubul nostru a reusit sa doteze sala si cu o instalatie moderna de climatizare si aer conditionat, in acest fel creand conditii optime de pregatire pentru toata perioada anului.

Va asteptam sa veniti cu copiii dvs la aceste sedinte de initiere multi dintre ei care vor dori sa imbratiseze si performanta sportiva avand in cadrul clubului nostru conditii optime pentru a ajunge campioni.

Un vechi proverb japonez promoveaza ideea de „Iwa no mi” ceea ce tradus in limba romana ar insemna „corpul ca o stanca“. Bineinteles aceasta se refera atat la partea mentala cat si cea fizica a antrenamentului zilnic. Echilibrul pe care il cautam il vom regasi usor doar pastrand calea. Ying si Yang este un principu al echilibrului, dar mult mai profund decat pare.

Karate traditional pentru copii este o activitate care contribuie la formarea personalitatii intr-un mediu in care primeaza disciplina, educatia, repectul si sunt promovate munca si continua slefuire mentala, spiriuala si fizica.

Socializarea si apartenenta dintr-un grup va contribui la formarea unei mentalitati de invingator.

Karate presupune foarte multe de invatat. Incepand de la eticheta, cuvinte si expresii uzuale, pozitii, tehnici, combinatii si principia, kata si kumite. Apoi o luam de la capat pe scara celor trei nivele de educatie si cunoastere; Shu, Ha, Ri (fixeaza, cauta, elibereaza).

Karate-ul traditional insemna educatie in timp. Cultivarea rabdarii este o caracteristica foarte importanta care va contribui la dezvoltarea unei personalitati puternice.

In budo “a pierde” insemna “a muri”. Daca in Japonia epocii Edo, lupta dintre doi practicanti de arte martiale, conducea de cele mai multe ori la moartea unuia dintre ei, astazi tratam cu totul altfel aceasta lupta. Desi exista in acele vremuri, un foarte mare respect si pentru invins dar si pentru invingator, deznodamantul fatal nu-si mai are sens in timpurile actuale. Pentru copii este foarte important insa, sa inteleaga de la inceput caracterul educational al karate-ului traditional, dar si mai important – ca un dojo este locul unde “primeste educatia” necesara pentru a se forma ca personalitate puternica pe care societatea noastra se va putea baza. Parintii au un foarte important rol in implementarea acestei idei.

A pierde in aceste timpuri este destul de periculos. Daca scopul primordial al karate-ului traditional il constituie autoapararea si deprinderea abilitatilor de a evita un conflict observam ca manifestarea prea ”sportivista” fara a pune accent pe principiile budo conduc spre o panta periculoasa si copilului ii va fi indiferent daca pierde sau castiga. Este foarte important ca, de mici, copiii, sa primeasca o educatie de invingator. Implementarea principiilor budo, va conduce la o stare pe care o denumim noi “kurai” sau “class” ceea ce insemna demnitate si prestanta. Totodata lungul drum al

do-ului (caii) va invata practicantul, ca adevaratul inamic este “sinele” si cu rabdare vom dezveli din noi partea frumoasa si puternica a caracterului nostru.

In aceasta era a informatizarii si superelectronicii, copiii nu mai au rabdare sa citeasca o carte sau sa practice un sport. Sportul este o adevarata cultura, care daca nu o mostenesti sau nu-ti este inoculata de parinti sau de educatori este imposibil sa faci din aceasta o pasiune. Ea devine o necesitate cand este prea tarziu,  cand vom fi bolnavi sau prea batrani sau de cele mai multe ori amandoua.

Foarte multi parinti vin  si ma intreaba daca este oportun sau nu sa-si mai aduca copilul la karate. Citesc in ochii lor un pic de “dezamagire”. De cele mai multe ori, isi pun problema intr-un mod, total gresit. Daca copilul manifesta o stare de dezinteres, aceasta este inteleasa ca si cum nu i-ar place karate-ul. Nimic neadevarat pentru unii. Chiar incurajez parintii sa-si redirectioneze copii catre alt sport. Nu voi fi insa de acord niciodata, cu unii parinti care renunta mai repede decat copiii, la karate. Daca un copil va spune intr-o buna zi ca nu-i mai place la scoala, ii vom spune sa stea acasa?

Statul in fata calculatorului, pozitiile de cele mai multe ori incorecte din banca – la scoala, ghiozdanul prea greu carat in spate la varste fragede, jocurile pe calculator si pe diverse console electronice, alimentatia necorespunzatoare, mediul nesanatos, conduc de cele mai multe ori la:

  • deviatii ale coloanei vertebrale si incet–incet la boli cu un sfarsit usor de anticipat;
  • boli ale aparatului digestiv si respirator ;
  • afectiuni ale vederii si o stare generala de oboseala;
  • stari generale de irascibilitate combinate cu stari de apatie generala ca urmare a faptului ca acestia, copiii, nu mai au suficienta rabdare. Jocurile pe calculator le dau raspunsuri prin simpla apasare pe o tasta intr-un timp de cele mai multe ori de cateva fractiuni de secunda. A citi o carte, a urca pe un munte li se vor parea lucruri inutile si fara sens;

Acestea, pot fi evitate prin practicarea karate-ului traditional care contribuie la ;

  • dezvoltarea atentiei distributive a capacitatii de intelegere si memorare;
  • dezvoltarea unui tonus muscular sanatos si combaterea starilor generale de apatie;
  • dezvoltarea si intelegerea calitatilor motrice viteza, indemanare, rezistenta si forta impreuna cu componentele si subcomponentele psihice si psihomotrice ale dezvoltarii acestora in regim combinat;
  • intarirea sistemului osos, dezvoltarea sistemului muscular, crearea unui ascendent psihologic care sa-i confere incredere in capacitatile sale proprii de a rezolva probleme grele si de a le depasi cu usurinta, ascendent pe care un alt copil, nepracticant de karate traditional nu-l  va intelege si atinge niciodata;
  • invatarea si stapanirea principiilor budo vor conduce la o mai buna cunoastere si intelegere a tot ceea ce se intampla cu societatea noastra in fiecare zi, societate din care si copiii dvs. fac parte. Nu uitati ca nu exista expert in finante pe Wall Street, de exemplu, care sa nu cunoasca principii din “Arta Razboiului” de Sun Tzu;
  • dezvoltarea unei respiratii controlate care in regim de control al emotiilor vor contribui la o stapanire de sine si un echilibru de invidiat;
  • putere de evaluare si capacitatea de a lua decizii rapide si corecte;
  • dezvoltarea curajului si a puterii de a depasi momente foarte grele in viata;
  • dezvoltarea unui echilibru interior bazat pe autocunoastere, evaluare si estimare corecta, respect si cumpatare;

Foarte multi maestri ofera discipolilor sai, de la bun inceput, o imagine clara privind calea (do-ul). Insemnatatea principiilor de baza care stau la cunoasterea secretelor artelor martiale, acele stranii dar fascinante principii budo pentru practicantii de arte martiale japoneze, par la inceput de neinteles.

Este foarte important, sa clarificam unele aspecte importante. Pentru aceasta, voi incerca pe cat posibil sa va ofer o imagine clara a ceea ce practicam si cine suntem. Marea majoritate confundam disciplinele de arte martiale si in loc sa acordam consideratia necesara acestui sistem educational, unii il etichetam ca un « loc violent unde se practica bataia » nestiind de fapt ce se vrea a fi.

« Artele martiale pot fi comparate cu marea familie a jocurilor cu mingea » – spunea cineva.  « Exista discipline ca fotbalul, baschetul, handbalul, tenisul, tenisul de masa sau volei-ul care sunt practicate cu o minge rotunda, diferita ca marime si cu regulamente specifice. Exista discipline sportive ca rugby sau fotbalul american a caror minge are o forma ovala. Toate pot fi catalogate ca sporturi cu …mingea. Asa este si in familia artelor martiale : toate par la fel dar de fapt sunt diferite si au regulamente diferite. Fiecare disciplina este diferita de cealalta si are reguli proprii. Aceste diferente apar datorita conditiilor in care s-au dezvoltat ; locatie geografica, lineage (filiatie), impactul avut in randul practicantilor si conditii  dezvoltare propriuzisa ».

Daca ne referim la karate traditional ca manifestare in plan sportiv, acesta este tratat ca disciplina sportiva sau stil recunoscut in cadrul aceleeasi discipline (vezi cazul shotokan –fudokan). Trebuie inteles de ce acesta este mai mult decat un sport. Este o arta. Shotokan este alaturi de goju ryu, shito ryu si wado ryu unul din cele patru stiluri componente. Alaturi de shotokan regasim un stil evolutiv acceptat si acesta este fudokan-ul.

Scopul practicarii este educatia. Foarte multi din pacate nu privesc asa lucrurile. Unii practica karate traditional pentru a ajunge la gradul de centura neagra dupa care renunta brusc crezand ca este suficient. Referindu-ma la bagajul de cunostinte, pentru ca sunt adesea intrebat cam cat timp este necesar pentru a invata karate, va pot spune citandu-l pe Gichin Funakoshi ca « o viata de om nu este suficienta… ».

Liniile de dezvoltare si slefuire a caracterului odata cu primii pasi facuti intr-un dojo trebuie facuti cu multa rabdare. Am sa va citez o scurta povestioara pe care o reamintesc permanent elevilor mei. Celebrul Michelangelo Buonarroti, inainte de a incepe sa lucreze la celebra statuie David expusa la Museo dell’Accademia – Florenza, a avut o perioada de cateva saptamani in care s-a plimbat in jurul blocului de piatra din curtea atelierului sau timp in care era privit cu admiratie si interes de unii discipoli. Curiosi din fire, unii nu au mai putut rabda si l-au intrebat:

„-          Maestre, vedem ca te tot plimbi in jurul acestei bucati de piatra de cateva saptamani si ne intrebam ce vei voi a face si cand?

Michelangelo dupa o scurta pauza s-a intors catre ei si i-a intrebat:

–                            Cum nu-l vedeti pe David?

Acestia uitandu-se mirati unii la ceilalti au raspuns:

–                            Nu! Ce David? Care David?

–                            Cum nu-l vedeti pe David care sta prins in acest bloc de piatra in toata splendoarea si frumusetea lui? Spuse maestrul. Eu nu trebuie sa fac decat atat: sa dau la o parte ce-i in plus si sa-l slefuiesc.”

Karate traditional este calea prin care aratam discipolilor frumusetea lor fizica si spirituala. Copiii sunt ca florile: infloresc cand nu te astepti. Unii ne lasam descoperiti mai usor, altii mai greu. Unii nu avem rabdare sa ne privim in suflet si astfel pierdem sansa de a ne vedea asa cum suntem; frumosi si buni unii cu altii.

Lungul drum al do-ului fiecaruia dintre noi va trece inevitabil prin toate etapele invatarii. Trebuie stiut faptul ca sistemul de grade, a fost introdus relativ recent la inceputul secolului al XIX-lea si „imprumutate” din judo. Inainte nu exista decat centura alba si centura neagra. Imaginati-va un cerc al educatiei care incepe si se termina cu …centura alba. La inceput odata cu primele lectii de karate, albul pur al gi-ului (kimono) si obi-ului(centura), releva puritatea si dorinta de a invata. Odata cu parcurgerea celorlalte etape si invatarea principiilor, trecem de la alba la galbena, apoi la orange, iar cei care ajung la verde sunt ca mugurii unui copac care inverzesc, trezindu-se la viata, facand primele frunze. Albastru si maronul sunt etape in care viata va fi privita cu alti ochi. Vom intelege lucrurile altfel iar odata ajunsi la centura neagra ne vom da seama ca am parcurs un lung drum, am facut multe sacrificii, am invatat sa nu aratam celor din jur ca suntem slabi atunci cand suntem slabi si nici puternici atunci cand suntem puternici. Am invatat sa fim modesti si respectuosi. Ne-am slefuit caracterul si ne-am dezvoltat psihicul. Am cladit un corp puternic si incercarile prin care am trecut, ne-au intarit intratat incat putem aborda si alte lucruri mai profunde. Cu cat vom studia mai mult cu atat ne vom da seama ca mai avem foarte multe de invatat. Si astfel vom invata toata viata iar, centura noastra neagra, va deveni din ce in ce roasa si mai deschisa la culoare pana ce va deveni alba. Acesta este cercul educatiei in karate traditional. Plecam de la alb si tot acolo ajungem. Cine va aprofunda tainele karate-ului, mult adevar si lucruri frumoase va descoperi. Nu uitati! Centura are doar rolul de a va tine kimono-ul, strans pe talie. Asa cum nu haina il face pe om amintiti-va ca de multe ori confundam valoarea unui practicant privindu-i culoarea centurii.

Ceea ce este cert, trebuie luat în considerare :

„Nu este deajuns o viaţă de om pentru a învăţa karate“(G. Funakoshi)