Astazi este 14 decembrie. Este o zi cu o importanta aparte pentru cultura si traditia japoneza in ceea ce priveste spiritul bushido. Excelenta Sa Domnul Ambasador Kanji Tsushima, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei la Bucuresti spune in mesajul sau pe luna decembrie cateva cuvinte foarte frumoase despre aceasta zi pe http://www.ro.emb-japan.go.jp/salut.htm

Dar, stiti ce zi reprezinta 14 decembrie? Cand doriti sa organizati ceva la japonezi pe data de 14 decembrie, cu siguranta ei va vor raspunde: „Ce bine e! E ziua asediului samurailor din Ako!” Da, in aceasta zi, cei 47 de samurai din clanul Ako (situat in partea sud-centrala a Japoniei, langa actualul oras Kobe), deveniti ronini (samurai fara stapan), au asediat resedinta vasalului Kozukenosuke Yoshihisa Kira si l-au omorat, deoarece acesta facuse ca seful clanului Ako sa-si faca seppuku (harakiri) si clanul sa se desfiinteze in anul 1703.

In ziua de 14 martie 1701, shogunul Tsunayoshi Togugawa urma sa primeasca o misiunea imperiala la Castelul Edo si seful clanului Ako, Takuminokami Asano a fost ales de shogun ca insarcinatul cu primirea si trebuia sa-si indeplineasca sarcinile indrumat de seful de protocol al shagunatului, vasalul Kira, care era o autoritate in problemele protocolului in cadrul shogunatului. Kira, era recunoscut pentru lacomia lui, pe cand seful clanului Asano era foarte curat si nu-i placeau bacsisurile. Kira, il ura pe Asano pentru ca nu-i oferea mita, asa ca nu il indruma cum trebuie si il face sa greseasca. Asano, nemaipurand indura josnicia lui Kira, incearca sa-l omoare, scotand katana in coridorul „Pinus” din castelul Edo.

Fiind observat de un alt daimyo dupa ce l-a ranit usor pe Kira, lui Asano i s-a ordonat imediat seppuku, iar Kira nu a primit nici o pedeapsa. De aceea, samuraii din clanul Ako s-au suparat si dupa un an si zece luni au reusit sa razbune. Acest incident este iubit de totii japonezii si numit „Chushingura” adica „Casa samurailor loiali”. Imediat dupa incident, povestea a inceput sa se joace in teatru Kabuki. Inca si acum aceasta drama este jucata la teatru televiziune sau in filme. Este o poveste nationala. Este o poveste care vorbeste de giri (obligatie oficiala) si ninjo (obligatie umana).

De fapt sunt foarte multe povesti in Japonia in care personajele sufera din cauza dificilei alegeri intre obligatia umana (familiala) si cea oficiala.

Povestea celor 47 de samurai