fight

Joi, 11 iunie 2009, 121.ro impreuna cu Chelsea Sport Club Bucuresti au organizat o intalnire speciala pentru membrele site-ului www.121.ro . A fost un unplugged la care au participat cateva dintre membrele din Bucuresti.

Desi ne-am propus doar  doua ore de miscare, la final am constatat ca depasisem trei ore. In program era inclus Tae-Bo si Pilates, iar apoi o scurta lectie de autoaparare, care a avut ca motto: „Cum reactionez ca femeie in cazul in care sunt agresata fizic”.

Sedinta de taebo a fost condusa de Constantin Caliman si Carmen Dobrincu fiind structurata pe urmatoarele sectiuni;

 • Exercitii de incalzire si streching;
 • Exercitii pentru incepatori si avansati specifice in taebo:
 • Exercitii de lucru ai muschilor abdominali, cei ai coapsei si fesierilor- marea problema(?) a femeilor:
 • Fitball&pilates;
 • Metode de relaxare si revenire dupa efort;
 • Explicatii ale principiilor si metodelor de abordare corecta a exercitiilor de taebo;
 • Sfaturi generale;

Multe din aceste informatii le regasiti pe www.chelsea-bucuresti/taebo dar sfaturi personale din experienta mea proprie doar la sedintele de taebo.

Lectia de autoaparare a fost conceputa, ca o ora in care putem invata cateva reguli de baza care sa ne fie de ajutor in cazul  unei eventuale agresiuni fizice – ca femeie. Lectia a fost condusa de Constantin Caliman – 4 dan karate traditional, fiind secondat de: Ciprian Haman 1 dan, Alexandru Herghelegiu 1 dan, Daniel Paraschiv 1 dan si Andreea Dinca 1 dan.

Lectiile de autoaparare trebuie sa fie concepute de o asemenea maniera incat scopul in sine – aprofundarea principiilor si a tehnicilor fundamentale – sa fie usor de abordat si explicate cat mai simplu. Acest lucru l-am incercat si noi organizatorii.

Credem, ca am reusit oarecum sa ne atingem acest scop, comentariile participantelor fiind elocvente pe http://www.121.ro/articole/art7013-tae-bo-si-autoaparare-la-chelsea-sport-club-bucure.html

In cazul unei agresiuni verbale sau fizice, 95% dintre noi ne pierdem in fata unui eventual agresor, dealtfel – lucru absolut normal. Pentru a incuraja femeile va pot spune cu siguranta, ca acest lucru este valabil si pentru barbati. Ceea ce este important si de retinut trebuie sa va ramana foarte clar intiparit in minte: regula de baza este incercarea de a aplana verbal un eventual conflict. Arta conversatiei cu toate metodele de abordare si intretinere a unui dialog este de o importanta capitala. Cand dialogul nu are sanse de reusita atunci sunteti intr-un mare pericol si din pacate de cele mai multe ori aceste evenimente se termina tragic.

Ce facem in schimb in momentul in care aceasta tactica a aplanarii verbale a unui conflict nu da roade?

In cazul unei agresiuni, trebuie sa  cunoastem  cateva reguli fara de care nu vom avea nici o sansa de succes.

In cazul unei agresiuni fizice trebuie sa cunoastem  cateva reguli general – valabile dar si formarea in timp, a unor „automatisme”, raspunsuri normale ca un „arc  reflex” dobandite prin studiu si multa practica.

Aceste raspunsuri  difera de la caz la caz.

Atentie! Acesta este un material informativ, nici intr-un caz nu poate fi interpretat ca un regulament de baza  si numai un specialist in arta autoapararii va poate oferi raspunsuri la intrebarile dvs.

Cum sa procedam pentru si dupa imobilizarea unui agresor, cum procedam in cazul in care sunt mai multi agresori? Iata intrebari la care numai dupa o practica de ore bune de antrenament veti gasi un eventual raspuns.

Daca pentru cei mai neincrezatori dintre dvs. aceste reguli par ridicole, incercati sa va puneti in situatia unei femei atacate intr-o seara in jurul orei 23.00, in apropiere de casa sau in alta parte – dar intr-un loc pe o „scurtatura” pe care neinspirat ati ales-o si pe unde nu mai trece nimeni la acea ora. Daca sunt si mai multi agresori 2-3-4 aveti tabloul complet al unui nedorit accident care va va marca toata viata.

Cateva sfaturi:

 • Incercati pe cat posibil sa evitati zonele pe care nu le cunoasteti, in special zonele slab iluminate pe timp de noapte precum si cele care vi se par retrase, si „dubioase” atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. De multe ori cateva sute de metri in plus pot evita aproximativ 75% din atacurile asupra unei femei singure;
 • In cazul in care sunteti agresate (pe strada, in metrou, in orice alt mijloc de transport, etc.) incercati sa evitati o implicare verbala si un dialog si „sa va eschivati” elegant de la orice tip de contact, fie el si verbal. Incercati sa mergeti mai departe, ignorandu-le „ironiile” si „rautatile”, gasindu-va un loc mai retras dar cu vizibilitate. Nu ezitati sa informati soferul autobuzului sau vatmanul tramvaiului, orice persoana credibila, un politist, un agent de paza sau pur si simplu un trecator a carui bunavointa credeti ca ati putea sa o castigati, povestindu-i temerea dvs. Statistic 60% din femeile care procedeaza in acest fel reusesc sa evite un „accident” de aceasta natura – care poate fi unul „minor” sau chiar „foarte grav” si care va poate marca viata. Din pacate oamenii sunt cam nepasatori dar daca nu insistati, insemna ca nu ati incercat suficient! Regretele sunt tardive mai tarziu in majoritatea cazurilor. Atentie! Cei care din diverse motive (timiditate, rusine, senzatia ca „deranjati” pe cel care ar putea sa va ajute, etc.) nu cereti ajutor, va indreptati cu pasi siguri catre un sfarsit nedorit si regretabil;
 • In cazul in care incercati sa ignorati orice fel de reamarca si sa va vedeti de drum dar nu poate fi evitat un eventual conflict, incercati sa aplanati verbal o escaladare a violentei. In acest caz sunt foarte multe de spus si ne trebuie timp pentru a deprinde arta conversatiei specifice unui astfel de incident;
 • In cazul in care, evitarea prin dialog a unui eventuale agresiuni este soldata cu un insucces, atunci…avem o problema. De cele mai multe ori, aceste evenimente, au un sfarsit…nu tocmai fericit: un furt, o agresiune fizica sau poate si mai rau…Statistic 80 % dintre „astfel de abordari” se termina inerent cu o agresiune fizica cu un caracter usor spre mediu, 20% facand parte din categoria celor grave cu un sfarsit tragic sau cel putin regretabil.

50% dintre cazurile care fac parte din prima categorie (cea de 80%) se termina cu o agresiune minora si un furt, 30% dintre cazurile din aceeasi categorie se termina cu cel putin o agresiune cu un caracter mediu spre grav celelalte 20% din cazuri fiind cazuri complexe (furturi si agresiuni fizice care au la baza alte motive sau cazuri singulare luate in parte).

Din cealalta categorie de 20%, insemnand cazuri grave, fac parte cazurile de agresiune fizica urmate de deposedare de obiecte, mutilare sau vatamare corporala insotite de viol.

Cert este ca, unui dezechilibrat mintal nu-i poti explica prin fraze pompoase si cuvinte alese ca nu doresti sa fii agresata, violata sau mai rau…

 • Cercetarile au condus la depistarea a 396 de puncte sensibile la nivelul corpului uman dintre care 44 sunt mortale. In cazul in care veti reusi sa identificati aceste puncte trebuie cunoscute totodata si metode de contraatac in cazul unei agresiuni.Acestea va pot fi predate de catre un specialist in acest domeniu, sfatul meu fiind de a alege cu grja si rabdare o sala unde se predau cursuri de autoaparare. Un proverb japonez spune : „Nu este timp pierdut 3 ani pentru a cauta un maestru”.
 • Tehnicile de autoaparare au la baza principii de la care nu te poti abate si reguli pe care le modifici in functie de conjuctura. Exemplu: niciodata nu raspunzi la violenta cu violenta. In cazul in care stapanesti foarte bine aceasta regula trebuie sa nu tradezi impresia ca esti vulnerabil in momentele tale „nu prea fericite” dar nici sa arati cat de puternic esti atunci cand te simti puternic. Autoaparea presupune capacitatea ta de a gestiona verbal un eventual conflict dar si de fi capabil de acte incredibile in cazul in vare viata ta sau a semenilor tai este pusa in pericol (presarea cu un singur deget a unui ochi al adversarului, muscarea unei urechi pana la indepartarea de corpul agresorului, o lovitura -todome in unul din cele 44 de puncte mentionate mai sus).

…pentru mai multe informatii despre arta autoapararii va astept la sala.

Constantin Caliman

KPICASA_GALLERY(121unnpluged)

zp8497586rq