In perioada 18-20 aprilie a avut loc editia 2008 a trofeului Cupa Sakura la Karate Traditional organizata de Chelsea Club Bucuresti, cu sprijinul Federatiei Romane de Karate Traditional, la Sala de Sport a Scolii Generale Nr. 79.

Cupa Sakura

Competitia a aliniat la start categoriile C 4,3,2,1 participand cluburile: Conpet Petrolul Ploiesti, Petrolul Ploiesti, Washi Ploiesti, Asagi Breaza, Bushido Slatina, Roxi Dojo Bucuresti si Chelsea Club Bucuresti; un numar total de 120 de sportivi.

Cu aceasta ocazie sensei Dan Stuparu – 7 dan, presedintele FRKT – a sustinut un stagiu tehnic.

Desfasurata pe durata a doua zile, finalele acestei competitii au regasit duminica 20 aprilie la start copii de la cluburile mai sus mentionate intr-o asistenta numeroasa dar si cu invitati speciali carora le multumim pe aceasta cale pentru prezenta in mijlocul nostru: Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Excelenta Sa Nicolae al Romaniei, Excelenta Sa Domnul Ambasador Kanji TsushimaAmbasador Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei in Romania, Excelenta Sa Domnul Ambasador Mihnea ConstantinescuDirector General al Cabinetului Primului Ministru, domnul Ludovic OrbanMinistru al Transporturilor, domnul Stelian FedorcaInspector General al Inpsectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

Luna Aprilie are o semnificatie aparte in cultura si traditia Japoniei. Este luna florilor de cires – sakura. Aceasta competitie este la a treia editie si speram sa devina o traditie. Prezenta printre noi a Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei impreuna cu Excelenta Sa Nicolae al Romaniei ne-a produs o mare bucurie. Mesajul Altetei Sale a fost ca de fiecare data unul profund si foarte mobilizator pentru noi si credem ca intradevar societatea civila ar trebui sa acorde o mai mare importanta dezvoltarii sportului si educatiei prin miscare si sport – asa cum si Alteta Sa sublinia. Ca formatori de oameni si promovand valoarea, noi – in calitate de deschizatori de drumuri pentru acesti copii- avem responsabilitatea de ai pregati cat mai bine. Valorile si cultura pe care o promovam a creat performanta, iar locul 1 mondial pe care Romania il ocupa in aceasta perioada in ierarhia mondiala a karate-ului traditional shotokan -fudokan, este o rezultanta a muncii multor oameni in cei peste 45 de ani de practica la noi in tara si mii de ani pentru alte natiuni.

Salutam pe aceasta cale si prezenta Excelentei Sale Domnul Ambasador Kanji TsushimaAmbasador Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei in Romania. In mesajul sau Excelenta Sa a amintit de Shu Ha Ri – cele trei etape de invatare si dezvoltare. Prezenta Excelentei Sale printre noi a fost o adevarata onoare si speram ca domina sa, sa raspunda afirmativ si la urmatoarele invitatii.

Cupa Sakura editia 2008 a fost castigata de Chelsea Club Bucuresti urmata pe podium de Conpet Petrolul Ploiesti – locul II – si Asagi Breaza – locul III.

KPICASA_ALBUM(chelsea.bucuresti,20042008CupaSakura2008)

Mai important este, credem noi, faptul ca toti am avut de castigat si am sarbatorit in felul nostru sakura – floarea de cires – simbol al puritatii si perfectiunii. Sakura simbolizeaza dragostea, trecerea de la deziluzie la iluminare, natura efemera a vietii: scurta si frumoasa precum floarea de cires. Ciresul este intruchiparea sacrificiului; floarea de cires, simbolul delicatetii si sensibilitatii omului, iar petalele florii de cires intruchipeaza persoana care se sacrifica pe sine pentru o misiune sau un ideal al sau.

Cireşul japonez este unul pur ornamental, nu face fructe, iar floarea sa este simbolul primăverii. Sakura explodează vreme de trei săptămîni, colorînd natura în alb şi roz, după care se ofileşte. În această perioadă, oamenii obişnuiesc să meargă la hanami-„privitul florilor”, organizînd excursii, călătorii şi festivităţi în zonele cu plantaţii de cireşi. Nimic altceva nu pare mai potrivit ca sursă de inspiraţie pentru poezie şi pictură decît sakura, ea exprimă, într-un fel, esenţa esteticii japoneze. Din momentul în care floarea se deschide, prietenii, familia, angajaţii unei companii se întîlnesc şi sărbătoresc sfîrşitul iernii şi începutul primăverii.

Sarbatoarea florilor de cires aduce anual milioane de turisti, din toate colturile lumii. In Japonia exista peste 400 de specii de ciresi, care au fost plantati pentru flori. „Explozia de flori” incepe cu luna ianuarie (Okinawa) si dureaza pana la inceputul lui aprilie. Locurile cele mai vizitate de turisti pentru a admira florile de cires sunt parcul Ueno din Tokio si Honshu. Florile de cires sau „sakura” sunt cele mai populare flori din Japonia, ce simbolizeaza puritatea si gingasia, sosirea primaverii dar si un an nou scolar.

Ceea ce Japonia este astăzi se datorează în cea mai mare parte samurailor. Ei au fost rădăcina poporului şi floarea naţiunii. Virtutea este la fel de contagioasă ca şi viciul. După cum floarea de cireş este regina florilor, tot aşa samuraiul este regele bărbaţilor. Din punct de vedere intelectual şi moral Japonia este în mod direct sau indirect opera cavalerismului.

SAKURA – floarea de cireş este floarea favorită a poporului şi emblema caracterului japonez. Caracterul ei efemer, frumuseţea şi fragilitatea simbolizează existenţa precară a samuraiului. Atât de fragile, florile de cireş sunt în orice clipă gata să se despartă de viaţă la cea mai mică adiere de vânt, la prima chemare a naturii, asemenea samuraiului care rămâne întodeauna loial, fiind mereu pregătit să-şi dea viaţa pentru un ideal, trăind o viaţă de om liber indiferent de problemele pe care le implică aceasta.