Osu (押忍). Unii il asociaza cu un simplu salut. Ei bine este mai mult decat atat. Este un angajament personal si fara echivoc in care te obligi sa dai tot ceea ce poti, sa te straduiesti si sa-ti depasesti limitele. Este format din doua ideograme : „O”  = OSU , „sa mergi mai departe”, „a depasi limitele”, „a impinge mai departe-spiritul”, „SU”  = NIN sau SHINOBI,  nin insemnand deasemenea in acest context „a te sacrifica”, „a rezista”, „a purta respect”. U din final nu este un sunet in japoneza, de aceea se pronunta scurt „oss!”.

Osu inseamna respect, rabdare si apreciere in acelasi timp. Pentru a dezvolta un corp si o minte puternica este necesar un antrenament continuu si riguros. Este foarte important sa te antrenezi si sa-ti depasesti limitele. A ceda nu sta in caracterul unui bun karateka. Cand atingi acest nivel nu te lasa coplesit de slabicune si renunta. Nebanuite sunt fortele si energia corpului nostru. A te educa in acest mod inseamna a persevera, dar in acelasi timp a-ti cultiva rabdarea. Aceasta este deja o forma de zen. Cultura pentru miscare in general a cam disparut in Romania zilelor noastre. Expresiii ca « nu pot » sau « nu vreau » trebuie scoase din vocabular. A te antrena inseamna educatie, slefuire a caracterului si a spiritului. Daca intelegem aceste lucruri inseamna ca ne respectam pe noi insine si cu siguranta ii vom respecta si pe ceilalti. Legatura dintre instructor si elev, trebuie sa fie una speciala, bazata pe respect si incredere. Cand intri in dojo te apleci si spui „oss”. Aceasta inseamna ca iti respecti sala de antrenament si timpul pe care-l petreci aici. In timpul antrenamentului la fiecare comanda ne aplecam corpul spre inainte si spunem „oss” atat la inceperea executiei cat si la terminarea tehnicilor. In momentul in care esti fata in fata cu un coleg de antrenament spunem inca o data: oss. In acest mod, ii vei multumi ca-si pune la dispozitia ta, corpul lui, ca tu sa te antrenezi, iar el iti va multumi tie pentru ca tu ii pui la dispozitie corpul tau pentru ca el sa se antreneze. Aceasta inseamna respect si incredere. Totul se regaseste in „O negai shimasu” cea ce ar avea si insemnatatea de ” ajuta-ma ca sa te ajut”. O negai shimasu (se pronunta o negaişimass). este un prefix de politeţe, negai reprezinta întrebare, cerere iar shimass este forma verbului suru ( a face).

O negai shimasu este  o forma politicoasă de a-ti manifesta o cerere. Se foloseşte ori de cate ori situatia o impune. Instructorul care solicita unui elev sa participe la demonstrarea unei tehnici foloseşte şi el aceeaşi formulă iar la sfarsit multumeste; Dômo arigatô gozaimashita ( se pronunta doomo arigato godzaimaşita). Intr-o traducere mot a mot ar insemna: domo (bine, mult), arigato (mulţumesc), gozaimass forma verbului gozaru (a fi) care este verb folosit in clasa formalitatilor in eticheta. Domo arigato gozaimashita este o formulă de mulţumire. Se spune la sfârşitul şedinţei sau după practica cu un partener sau ori de cate ori este nevoie. In limbajul curent, intre grade egale, se foloseşte mai degrabă arigato gozaimashita (mulţumesc mult), sau simplu arigato gozaimass care inseamna acelasi lucru.

La iesire, vei parasi sala, intorcandu-te cu fata spre incapere si aplecand inca odata corpul spunand „oss”. Niciodata sa nu astepti aprecieri de nici un fel sau laude pentru simplitatea acestor saluturi. Politetea combinata cu disciplina si respectul  fac casa buna cu simplitatea. Nu te atasa niciodata de lucruri si incearca sa-ti slefuiesti caracterul, corpul si spiritul fara sa astepti sa fii „ridicat in slavi”. Daca intelegi povestea celebra a lui Gichin Funakoshi care facea diferenta dintre „Micul Om” si „Omul Tao” insemna ca esti pe drumul cel bun.