Costumul practicantului de karate Shotokan este Gi-ul.

Practicantii de arte martiale in general poarta DŌGI sau „-GI”.

Judoka poarta JŪDŌGI (柔道衣). Karateka poarta KARATE-GI (空手衣).

Literar, kimono inseamna „ceva de purtat/imbracat” si se scrie in japoneza 着物.
 KI – „a imbraca, a purta (haine)„,  MONO – „lucru, obiect„.

In functie de ce fel de Kanji (forma de scriere) se foloseste, DŌGI poate fi tradus:
道衣 DŌGI – Imbracaminte, haina, piesa de imbracaminte care poate fi purtata afara.
動衣 DŌGI – Imbracaminte, haina, piesa de imbracaminte care este purtata la miscare/antrenament.

DŌGI este impartit in trei parti:
上着 UWAGI – partea de sus, denumita: bluza, tunica, jacheta.
下履 SHITABAKI – partea de jos, denumita: pantaloni.
 OBI – centura.

 

Tradiţional gi-ul este perfect alb, fără desene, etichete, nasturi sau înscrisuri.

Gi-ul trebuie tratat cu acelaşi respect ca şi dojo-ul, ca şi pe profesorul tău, ca şi pe tine însuţi .

Gi-ul îţi conferă aspectul exterior în cadrul practicării artei marţiale. Gi-ul nu trebuie să fie pătat sau rupt. Rupturile pot fi reparate şi murdăria spălată. Gi-ul nu va fi lăsat niciodată în dezordine (aruncat neglijent). Atunci când nu este folosit sau spălat, va fi păstrat împăturit şi legat cu centura sau pus pe umeraş.

Culorile centurii.

Există o „gradare” standard a culorilor centurii, dar foarte multe şcoli adaugă propriile culori acesteia. Această gradare: Alb, Galben, Portocaliu, Verde, Albastru, Maro şi Negru. La centura alba exista 4 nivele de kyu, in ordine descrescatoare de la 9 la 6 kyu. Centura galbena este deja 5 kyu, gradele mergand descendent pana la 1 kyu la centura maro. Centura neagra este shodan (un dan). Există, de asemenea, zece nivele pentru centura neagră (段位). In scoala de karate traditional cel de al 10 lea dan se acorda postmortem. Atenţie, atunci când se face comparaţie între nivelele de pregătire ale practicanţilor diverselor şcoli, culoarea centurii s-ar putea să nu fie un criteriu valabil.

Alb şi negru au fost singurele culori folosite, in prima perioada a karate-ului tradiţional. Conceptul care adaugă noi culori (intercalează grade intermediare de pregătire) centurii, a fost adăugat odată cu începerea pregătirii soldaţilor americani staţionaţi în Japonia. Ideea originală de centură neagră derivă din faptul că un practicant începe prin a purta o centură albă. Cu timpul, pe măsură ce practicantul se antrenează, transpira şi, câteodată, sângerează centura devine din ce în ce mai murdară. După mult timp centura va deveni, eventual, neagră. Dacă elevul se antrenează un timp suficient de îndelungat pentru ca centura sa să capete această culoare probabil ştie ce face (sau se antrenează într-un dojo cu adevărat murdar).

Kimono-ul este o imbracaminte specifica care se poarta in viata de zi cu zi. Din aceasta cauza, rog cititorii acestei lucrari si pe practicantii de karate traditional sa inteleaga diferenta intre kimono si gi.