unsu_Unsu (云 手), insemnă intr-o traducere literara „mâinile care ating norii” sau „atingerea norilor” si este considerat de unii practicanti cel mai avansat kata din Shotokan. Este un kata folosit des in competitii de catre karateka supli si care au o deosebita dinamica si indemanare. Mai este regasit si in programa de examen pentru gradul de 4 dan.

Acest kata conține mai multe tehnici complexe, cum ar fi Ippon nukite  în pasajul din deschidere dar si lovituri de mawashi sarituri cu rotatii de  360 de grade si dubla-lovitură de picior urmata de o aterizare pe podea cu fața în jos si palmele pe sol in unul dintre pasajele de la sfarsit.

Originea acestui kata este necunoscuta.  Este o combinatie a unor tehnici care se regasesc in alte kata precum  Bassai, Kanku, Jion, Empi, Jitte și Gankaku. Este indicat să stăpânesti aceste kata înainte de a incepe initierea in Unsu. O perioada de 2-3 ani de practica iti va oferi o cunoastere buna dupa care poti cere permisiunea maestrului tau de al incerca in competitii.

Pasajul de inceput are mai multe semnificatii.

Din punct de vedere energetic  se poate considera o unire a ki-ului universal cu energia telurica ka. Asa cum si denumirea o sugereaza, cu o ridicare a mainilor pana la nori (unde ne incarcam cu energie), aducem bratelor in tehnica de dublu gedan barai unind apoi energia universului cu ki-ul interior in hara tanden, inlaturand apoi „furtuna” (norii prin tehnica de dublu tate shuto in laterale (stanga/dreapta).

Am invatat acest kata de la maestrul George Dragomir care din pacate nu mai este printre noi. Unele dintre cele mai frumoase executii a acestui kata am avut placerea sa le vad in Romania la Dan Smalberghen (in perioada lui de glorie) si la Sorin Arustei, amandoi karateka de o tinuta si un kurai rar intalnit. Sensei Horoshi Shiray 9 dan este dupa umila mea parere unul dintre cei mai completi maestri a carui executie de kata Unsu inca mai impresioneaza si astazi.

Kata Unsu are 48 de tehnici.

Incepand de miercuri 26 iunie vom preda acest kata in dojo -ul nostru.

Constantin Caliman – 5 dan

zp8497586rq